Fika по шведски

Fika по шведски

Йоана Христова   02

 

Иска ви се да се насладите на чаша ароматно кафе в компанията на колеги и приятели? А ако добавим към него и няколко неустоими шведски сладкиши?

Шведската традиция fika включва всичко това, но и много повече. Налейте си чаша силно кафе и да започваме.

Fika: почивка и социален контакт по шведски

 

Подобно на британския следобеден чай, fika обозначава подобна шведска традиция (но по-непринудена от британския си еквивалент) за почивка в компанията на приятели, сладкиши и кафе. Социалният елемент е изключително важен – шведите споделят fika както с колегите на работа, така и със стари приятели.

Fika по шведски

 

Ритуал с история

Кога се появява популярната в наши дни fika? Смята се, че традицията датира от 18-и век, когато кафето за пръв път достига до Швеция и става обичана напитка от местните хора. С времето към него се присъединяват различни традиционни печива, които стават важна част от обичая. С развитието на сладкарството в Швеция през 19-ти век, fika окончателно се утвърждава като време, в което семейство, приятели и колеги споделят кафе и типични сладкиши.

Класически fika сладкиши

 

Кой каза сладкиши? Шведите обичат сладките изкушения и неслучайно местните кафенета предлагат огромно разнообразие от торти и печива. Нека разгледаме някои от класическите изкушения, които присъстват на всяка fika пауза.

Prinsesstårta

 

Ако се намирате в Швеция, трябва да опитате тази традиционна “торта принцеса”. Лека, вкусна и балансирана, тя е направена от пандишпанова основа, покрита с ванилов крем и бита сметана, и традиционно обвита с марципан в зелен цвят.

 

Jordgubbstårta

 
 

Несравнима лятна класика в Швеция, ягодовата торта обикновено е приготвена в домашни условия от пандишпан, ванилов крем, сладко от ягоди, сметана и пресни ягоди. Звучи вкусно? Настина е, а освен това се комбинира чудесно с чаша кафе.

 

Kanelbulle

 

Още един класически шведски десерт, който ще зарадва любителите на печивата. Типичните канелени рула са пухкави и ароматни и могат да бъдат намерени във всяка пекарна. Перфектно допълнение към вашето fika изживяване.

Kladdkaka

 

Ако предпочитате богатия шоколадов вкус определено тази шведска торта е правилният избор за вас. Често сервирана в комбинация със сметана или свежи плодове, шведската версия на обичаното брауни ще ви очарова.

Fika по шведски

Опитвали ли сте някои от тези традиционни шведски десерти? Кой е вашият фаворит? Споделете в коментарите, както и снимки на вашите домашно приготвени шведски лакомства.:)

 
 

В подготовка за следващата ви fika пауза в Швеция, може да разгледате нашите курсове по шведски език.