Яница Христова, Кера Палигорова, Ралица Тачева   24.06

Най-хубавото време от годината наближава! Вече отбелязахме първия адвент и поставихме началото на обратното броене до Коледа! Какво ще кажете да направим очакването още по-вълнуващо и в това време да се пренесем в Швеция, Дания, Норвегия и Нидерландия, и да видим някои от най-невероятните коледни базари там?

Започваме с Швеция. Ще ви запознаем с коледните базари в трите най-големи града в Швеция – Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо.

Стокхолм

Стокхолм е невероятен град, който има какво да предложи целогодишно. Когато и да решите да го посетите, няма да сбъркате! И все пак, едва ли има по-добро време за това от Коледа! Е, да, малко е мрачно и студено, но нали коледните базари са именно затова – хилядите коледни лампички и шведското греяно вино glögg създават неповторимо усещане за уют (mys!) и мигновено прогонват мрака и студа. 

Два са коледните базари в Стокхолм, които не са за изпускане.

Базарът на площад Stortorget се организира от 1837 г. и е най-старият коледен базар в Швеция. Как се е задържал толкова дълго? Отговорът е лесен – приказни къщички, заобиколени от невероятни старинни сгради, голяма коледна елха и множество коледни лампички, сладки и солени вкусотии, топли напитки (сред които, разбира се, любимият glögg), както и страхотни занаятчийски изделия, с които може да поглезите себе си или някой близък човек. 

Работно време: всеки ден от 19 ноември до 23 декември.

Базарът в Skansen, известния музей на открито, има повече от 100 години зад гърба си и то напълно основателно! Може да се насладите на множеството коледни вкусотии, топли напитки (в това число и glögg, разбира се), страхотни занаятчийски изделия, в чиято изработка и самите вие може да се включите, както и на любимите на всички постоянни обитатели на Скансен – животните!

Работно време: всеки петък, събота и неделя от 25 ноември до 18 декември.

Гьотеборг

Пренасяме се на запад към Гьотеборг, втория по големина град в Швеция. Гьотеборг е известен с много неща, ако трябва да бъдем честни, но най-вече с увеселителния парк Liseberg. Но знаехте ли, че всяка година там се организира и коледен базар, при това един от най-големите в Швеция? Изключително вкусни топли и студени коледни ястия и напитки, поднесени на т.нар. julbord (коледна трапеза), организирана под формата на smörgåsbord (шведска маса), както и повече от хиляда коледни елхи и безброй много коледни лампички създават невероятна атмосфера на уют (mys!). Естествено, за страхотната атмосфера допринасят и множеството атракции, които не спират да работят, за да радват малки и големи! 

Работно време: ноември – 09-20, 25-27, декември – 01-04, 07-11, 14-18, 19-23, 26-30.

Малмьо

И сега на юг към Малмьо, третия по големина град в Швеция. Ако се разхождате из Малмьо по това време на годината, ще се натъкнете на няколко коледни базари, но най-големият и най-вълнуващият от тях е този на площад Gustav Adolfs Torg. Ще го познаете по коледните песни в изпълнение на живо, симпатичните къщички, пълни с какви ли не вкусотии и красиви занаятчийски изделия, и по доброто настроение! 

Работно време: от четвъртък до неделя, от 24 ноември до 18 декември. 

От Малмьо се качваме на моста Öresund/Øresund и отиваме в Дания! Там ще посетим коледни базари в (или около) трите най-големи града – Копенхаген, Орхус и Оденсе.

Копенхаген

Първата ни спирка е Копенхаген и коледният базар в парка Тиволи. Увеселителният парк е едно от най-известните места в Дания, а коледният пазар, който организират там – един от най-вълнуващите! Сигурно сте чували за красивите градини на Тиволи, а сега си ги представете отрупани с блещукаща коледна украса! Представете си и щандовете, пълни със сладки и солени коледни вкусотии, сувенири и подаръци, и всичко това на фона на любими коледни песни. Е, кажете, не ви ли се прииска веднага да си купите един самолетен билет до Копенхаген? 

Работно време: от 18 ноември до 31 декември

Оденсе

От Копенхаген се отправяме на запад към Оденсе – третия най-голям град в Дания и града на Ханс Кристиан Андерсен. Има много какво да се види в града, но и около него. На около час от Оденсе се намира приказният замък Egeskov, където по това време на годината се организира един още по-приказен коледен базар. Там може да се насладите на датските æbleskiver, датското греяно вино gløgg и на много други местни вкусотии, докато слушате любими коледни песни, както и на страхотни занаятчийски изделия, невероятна коледна украса, и на ретро коли и самолети! 

Работно време: събота и неделя от 12 ноември до 4 декември. 

Орхус

Отправяме се още по на запад и отиваме в Орхус – вторият най-голям град в Дания. Едно от местата, които никой не бива да пропуска, когато посещава Орхус, и то особено преди или по време на коледните празници, е увеселителният парк Tivoli Friheden. Там може да посетите един от най-прекрасните и уютни (hyggeligе!) коледни базари, където ви очакват всевъзможни датски деликатеси, невероятна коледна украса и подаръци, и, разбира се, многобройните атракции, на които да се повозите. А най-хубавата част е 70-метровият тунел, осветен с цели 50 000 блещукащи лампички! 

Сигурни сме, че все още не сте се наситили на коледната атмосфера, песни и вкусотии. Възможно ли е въобще някой да се насити? Хайде да се отправим на север към Норвегия и да видим какво има да ни предложи тя. 

Първа спирка е разбира се магичната столица Осло и един от най-големите коледни базари в самия център на града – Jul i Vinterland. Имате възможността да се раздвижите на ледената пързалка, да се сгреете с чаша gløgg от Julenissens Gløgghus, да похарчите крони за топли “типично норвежки” пуловери, ръкавици и шалове, да залъжете глада с грил, бургери, тако и всевъзможни вкусотии от други страни, а за финал – да се насладите на карамелизирани ябълки, чурос или палачинки. 

Работно време: от 12 ноември до 1 януари 

Следващата спирка е в града на джинджифиловите къщички или с други думи – Берген. Pepperkakebyen е най-голямата атракция по рода си в цял свят, за която всички жители на града допринасят, изграждайки всевъзможни сгради и фигури от джинджифилови курабийки. Може да се потопите в магичната атмосфера с аромат на коледни сладки от 19 ноември до 31 декември. А ако прекалите със сладкото и ви се прииска да го замените с греяно вино, то може да посетите коледния базар на Festplassen, който ще ви предложи местни деликатеси и ръчно изработени сувенири. 

За финал ще се отправим към градчето, вдъхновило детската анимация Frozen. Røros е приказен малък град, който ще потопи малки и големи в магията на Коледа. Децата, а и възрастните, могат да се насладят на разходка с шейна, могат да се полюбуват на редовните посетители на базара – елените, да похапнат вкусни наденички или пушена сьомга и за финал, разбира се, да посетят Дядо Коледа. Намислете какво искате за Коледа, напишете едно писмо и се отправяйте към Røros. Базарът е отворен само още два дни. 

Вече се запознахте с невероятните базари, които могат да предложат любимите ни скандинавски страни. Готови ли сте за още? 🙂 Коледната магия ни понася малко на юг към Белгия и Нидерландия. Гарантираме ви, че и техните базари определено не са за изпускане.

Нека започнем коледното пътешествие с няколко белгийски локации:

“Winter Wonders”, Брюксел

Базарът “Winter Wonders” предлага широка гама от забавления на своите посетители. За местните базарът е познат като Plaisirs d’Hiver (Коледна забава) и е най-популярния в Белгия. Повече от 3 милиона местни и туристи посещават ежегодно базара, за да се потопят в коледния дух. Тук може да се разходите сред цели 260 дървени къщички, да се насладите на божествени коледни специалитети, както и да изберете перфектните подаръци за вашите близки. В допълнение, базарът разполага и с ледена пързалка, многобройни атракциони и уникално звуково и светлинно шоу. А гледката от виенското колело в Sainte-Catherine ще ви остави без дъх!

Работно време: 25.11.2022 до 01.01.2023.

Коледният базар в Брюж

Красивият средновековен град Брюж е живописен по всяко време на годината. По Коледа обаче гадът е обсипан с хиляди светлини, което прави атмосферата неповторима. Калдъръмените улички на историческия център, покрити с магична празнична украса, ще ви очароват за секунди. Това е мястото, откъдето може да вземете специалната ръчно изработена дантела от Брюж, горещи гофрети и, разбира се, белгийска бира. Пазарът е идеален и за семейни забавления, като ледената пързалка и грандиозният Фестивал на снежните и ледените скулптури са специални акценти за децата.

Работно време: 25.11.2022 – 08.01.2023.

Зимният фестивал в Гент

Простирайки се през Sint-Baafsplein, Klein Turkije и Korenmarkt, Gentse Winterfeesten (Зимният фестивал в Гент) излъчва северно очарование. Тук може да откриете многобройни сергии, които предлагат много богат асортимент  – от ръчно изработени коледни подаръци до местни и международни специалитети. Посетителите могат да се насладят на страхотно греяно вино на фона на средновековния Гент и да се любуват на музикални изпълнения на живо под таван от мигащи светлини. Коледната светлинна разходка междувременно отвежда гостите през красивия осветен исторически център на града, подчертавайки важни паметници по пътя. Специално за децата пък Гент крие невероятна изненада, а именно “Страната на леда”, където те могат да се срещнат с Дядо Коледа. Романтичната пътека до ледената пещера на Дядо Коледа е съпроводена от движещи се ледени мечки, пингвини, елени и други полярни животни, което нека бъдем честни – може да е страхотно преживяване и за малки, и за големи! 🙂

Работно време: 08.12 – 31.12.2022.

Коледната шейна продължава по снежната пъртина и ни води на още няколко приказни места – този път в Нидерландия:

Ice Village – уютният коледен пазар на Museumplein, Амстердам

Коледният пазар в Амстердам Ice Village е известен с възхитителната комбинация от кънки на лед и пазаруване в магическа зимна страна на чудесата.

Тази година се провежда петото издание на коледния пазар Ice Village. Забавен ден за всички – от малки до големи. С повече от 45 сергии и разнообразни възможности за храна и напитки, това е идеалното място за запомнящо се коледно преживяване! Ще отидете ли и вие да разгледате? 🙂

Работно време: 14.12 – 26.12.2022 от 11:00 до 20:00 ч.

Кралски коледен панаир (Royal Christmas Fair), Хага

Кралският коледен панаир се намира в историческото сърце на Хага. Заобиколен е от двореца Binnenhof, Noordeinde, различни посолства, музеи и атмосферни търговски улици като Denneweg и площадите Plaats и Plein.

Според нидерландците Кралският коледен панаир и най-красивия базар в Нидерландия. Намира се в гъсто залесения квартал Lange Voorhout – идеалното място за зимна страна на чудесата. В него има над сто коледни сергии, от които можете да си купите украса и подаръци, бар и дори сцена, на която могат да ви забавляват талантливи изпълнители и коледари.

Работно време: 8.12 – 23.12.2022.

Kerststad Valkenburg, Валкенбург

Подгответе се за коледния спектакъл на годината! До 8 януари 2023 г. градчето Валкенбург отново ще бъде украсено в коледен дух от горе до долу. Насладете се на многото светлини, музика и всички лакомства, над и под земята! Валкенбург е очарователен град в Южен Лимбург, който предлага уникално коледно преживяване – пазари в пещери! Посетете Кадифената пещера и Общинската пещера, за да видите всички празнични събития, а в пещерите Вилхелмина се намира сцената на Рождество Христово с пясъчни скулптури. Валкенбург се намира на два часа и половина път с кола от Амстердам и за около три часа с влак.

Забавлявайте се!