Midsommar / Sankthans

 

Яница Христова   24.06

 

С какво свързвате Скандинавия? Може би със студеното време и почти безкрайния мрак през зимата? Е, прави сте, но какво ще кажете за прохладните лета и почти безкрайната светлина през лятото? Вече не звучи никак зле, нали?

А ако ви кажем, че никой не се радва на лятото повече от скандинавците и че никой не го посреща като тях? Ако вече сте наши ученици, със сигурност знаете за какво говорим, а ако още не сте, то следва да научите.

Празниците midsommar в Швеция и Sankthans в Дания и Норвегия споделят любовта си към лятото и светлината, но я изразяват по различни начини. И сега ще отговорим на въпросите кога, къде, защо и как?

Кога?

Навечерието на midsommar (midsommarafton) в Швеция винаги се пада в петъка около лятното слънцестоене, между 19-ти и 25-ти юни, а денят на midsommar (midsommardagen) в съботата между 20-ти и 26-ти юни. В миналото са се падали на 23-ти и съответно 24-ти юни.

NordStudeo-Shkola-Severni-Ezici-NorwayNordStudeo-Shkola-Severni-Ezici-DanskНавечерието на Sankthans (sankthansaften) в Дания и Норвегия се пада на 23-ти юни, а денят на Sankthans – на 24-ти юни.

Къде?

  • В някой парк, на някоя поляна или често някъде нависоко, например хълм. Не задължително, но във всеки случай добро допълнение към вечерта, е наблюдаването на залеза.

  • В някой парк, на някоя поляна или често някъде нависоко, например хълм, но задължително на място, където безопасно може да се запали огън.

Защо?

И в трите страни празникът има езически корени. По начало това е празник на лятното слънцестоене, затова и се празнува около 21-ви юни – най-дългия ден от годината. В последствие обаче, с навлизането на християнството в скандинавските страни, църквата започва да отбелязва рождението на свети Йоан Кръстител на 24-ти юни, с което се измества и празненството. Е, от имената (а и от датите по-горе) сами може да видите, че шведите не са изневерили на традициите си и до ден днешен празнуват преди всичко midsommar, докато датчаните и норвежците отбелязват Sankthans – деня на свети Йоан Кръстител (макар и в основата си и трите празника да не представляват нищо друго освен любов към лятото и светлината).

Как?

Ето и най-вълнуващата част. Как се отбелязват midsommar и Sankthans?

Задължителни са песните и танците около т.нар. midsommarstång или majstång. Също така с похапване на херинга, пресни картофки с копър, а за десерт ягоди – пресни или върху ягодова торта. А сега едно по едно.

Какво е midsommarstång? Midsommarstång е дървен стълб, който наподобява формата на кръст и който е украсен с листа и цветя. Формата на кръст вероятно не е случайна и носи християнска символика. Още по-малко случайни са листата и цветята – те символизират така обичаното лято! А откъде идва другото му име majstång ли? Ако сте си помислили, че има нещо общо с месец май и сте се зачудили защо е така, не сте прави – името идва от стария глагол maja, който означава „украсявам с листа“.

Den hippaste av hopparna

Som bor i Mora Träsk

Det är en liten groda

Som är mullig och grotesk

För han har inga öron

Och han föddes utan svans

I sommarnatten hör man honom

Kvacka sig i trans

Små grodorna, små grodorna

Är lustiga att se

Små grodorna, små grodorna

Är lustiga att se

Ej öron, ej öron

Ej svansar hava de

Ej öron, ej öron

Ej svansar hava de

Най-известният от скокльовците

които живеят в блатото Мура

е един малък жабок

който е закръглен и странен

защото няма уши

и се е родил без опашка

в лятната вечер се чува

как квака в транс.

Малките жабки, малките жабки

са забавни за гледане

малките жабки, малките жабки

са забавни за гледане

нямат уши, нямат уши

нямат и опашки

нямат уши, нямат уши

нямат и опашки

А хапването? Е, за него какво толкова да кажем, самото присъствие на думата „ягода“ говори само по себе си и всеки швед ще ви каже, че midsommar без ягоди не е истински midsommar! Е, и без алкохол, естествено.

Задължителни са запалването на клада и песните около нея. А защо трябва да се пали огън ли? Нека започнем отначало.

В миналото се е палил тлеещ огън, чиято замираща светлина символизирала, че дните оттук нататък ще стават все по-кратки, докато светлината не изчезне напълно. Освен това се е смятало, че злите сили са изключително активни около навечерието и деня на Sankthans, и огънят целял да ги прогони, а с навлизането на християнството започнало да се практикува и изгаряне на вещици и вещери на клада. В днешно време традицията отчасти е запазена – често се изгарят вещици от хартия.

А какви песни се пеят? Песента-символ и тук е една – „Vi elsker vort land” („Обичаме страната си“), още известна като „Midsommervisen“ („Песента на лятното слънцестоене“).

Vi elsker vort land,

når den signede jul

tænder stjernen i træet med glans i hvert øje,

når om våren hver fugl

over mark under strand

lader stemmen til hilsende triller sig bøje:

vi synger din lov over vej, over gade,

vi kranser dit navn, når vor høst er i lade,

men den skønneste krans

bliver dog din, sankte Hans,

den er bunden af sommerens hjerter så varme

så glade,

– men den skønneste krans

bliver dog din, sankte Hans,

den er bunden af sommerens hjerter så varme,

så glade.

Обичаме страната си

когато благословената Коледа

пали звездата на дървото с блясък във всяко око,

когато през пролетта всяка птица

над земята и под плажовете

променя гласа си в приветливо чуруликане:

ние пеем и те възхваляваме по пътища и улици,

увенчаваме името ти, а реколтата е в хамбара,

но най-красивият венец

все пак е твоят, свети Йоан,

той е изплетен от летни сърца така топли, така

щастливи,

но най-красивият венец

все пак е твоят, свети Йоан,

той е изплетен от летни сърца така топли, така

щастливи.

И тук задължително е паленето на огън (ако времето позволява, естествено), по крайбрежието за предпочитане на плажа, а във вътрешността на страната – на брега на някое езеро, на някой хълм или планински връх. Колкото по-високо е, толкова по-добре.  

 

В миналото норвежците, също както датчаните, са вярвали, че злите сили са изключително активни около навечерието и деня на Sankthans, и затова са палели огън – за да прогонят тези зли сили. Друг обичай, който вече не се спазва, е този младите, не омъжени момичета да слагат току-що откъснати цветя под възглавниците си през нощта на Sankthans, защото са вярвали, че така ще сънуват бъдещия си съпруг.

Традиции, които се спазват и до ден днешен, са запалването на огън, на места и изгарянето на кукли-вещици, отбелязването на празника с барбекю или т.нар. kaffebål – запалване на малък огън сред природата, на който се приготвя кафе.

Е, коя от традициите ви допада най-много? В кое празненство с удоволствие бихте се включили? Споделете с нас, като се запишете на курс по шведски, датски или норвежки език.