Skansen: Шведски бит, лосове и кифлички

Skansen: Шведски бит, лосове и кифлички

Йоана Христова   19

 

Искате ли да се докоснете до автентичния шведски бит и култура? Или пък да видите лос отблизо?

 

Всичко това е възможно в Skansen – най-старият музей на открито в света. Пригответе се за пътуване назад във времето – из чаровните улички на Швеция от 19-ти век, където традициите оживяват пред очите ви.

Традиционни занаяти

 

Опитайте да практикувате някои от традиционните шведски занаяти за оново време. Можете да се пробвате с причудливи занимания като духане на стъкло, керамика или като дърводелец. Не пропускайте да се отбиете и в железарията, където ще се запознаете с местния железар Херман и жена му.

Продължете разходката си с обиколка на традиционната ферма от северна Швеция – Älvros Farmstead, където ще научите, че стопаните имали важната задача да поддържат огъня денонощно. Очакват ви още ферми от различни части на страната, занаятчийници, билкови градинки и цветни пазарчета.

Вкусът на Швеция

 

Всички знаем, че дългите разходки отварят апетита. Имате късмет. Защото в Skansen може да опитате прясно изпечени канелени кифлички в автентична шведска среда и придружени от ароматното и типично bryggkaffe.

Чаровните пътешественички от Нордстудео дегустираха тази безумно вкусна комбинация и потвърждават, че това са най-вкусните канелени кифлички, които са яли! 🙂
 
Разгледайте и малките магазинчета, пълни с традиционни подправки като кардамон и карамфил. Продавачите ще ви поканят да ги помиришете и да познаете каква е подправката. А ако имате късмет може и да срещнете някоя случайно минаваща дама, тръгнала с кошницата си на пазар (както и стана с нашите пътешественички).

 

Среща с лосове и мечки

 

Винаги сте искали да се похвалите, че сте виждали типичния за региона лос? В Skansen можете да срещнете отблизо диви северни животни като лосове, мечки, вълци, рисове, русомахи, тюлени и видри.

Освен това, може да срещнете и други видове, които са част от национални и международни проекти по опазването на дивите животни. Някои от тези животни са зубъра (Европейски бизон), Европейската зелена жаба, пясъчния гущер и други.

Швеция крие още безброй красиви и интересни места. Не спирайте да ги опознавате! А ако ви се учи звучния шведски език, заповядайте при нас!