Kalsarikänni: Рецепта за щастие от Финландия

Kalsarikänni: Рецепта за щастие от Финландия

Йоана Христова   30.11

 

Пак един от онези дни. Нищо не върви както трябва, стресирани сте и имате толкова много задачи, които да свършите. Отчаяно търсите спасение, но то така и не се появява. Финландците са го измислили. Вижте какво предлагат:

Kalsarikänni: какво е това?

 

Kalsarikänni е дума във финския език, която обозначава чувството, което човек изпитва, когато се прибере у дома, съблече се по бельо и си налее чаша алкохолна напитка.Практикуващият kalsarikänni няма желание да излиза, наслаждава се на комфорта на дома си и може да бъде както сам, така и с близки хора и приятели, които са в същото настроение. Звучи просто и непретенциозно? Защото е такова. Интересното е, че Министерството на външните работи на Финландия дори пубпубпубпубпубликува две емотикони, обозначаващи финландската концепция kalsarikänni:

 

Поредната скандинавска рецепта за щастие

 

Kalsarikänni е по-неангажиращата и включващата умерена консумация на алкохол версия на прословутото датско hygge. Hygge е рецептата за щастие на датчаните, която обозначава усещането за уют и наслада от живота. Обикновено включва чаша кафе, прясно изпечени курабийки и меката светлина на множество ароматни свещи.

Шведите пък си имат lagom или изкуството да живееш умерено и хармонично. С други думи, всички крайности са забранени – няма нужда да бъдеш най-добър във всичко, да работиш по 12 часа и да тренираш до припадък. Това, което си и ти се прави в момента, е напълно достатъчно. Стига да е в умерени граници.

 

А вие коя скандинавска концепция си избирате?

 

Изстудете виното и си устройте един хубав финландски релакс довечера.

Или пък си опечете една тава сладки и им се насладете в компанията на хубава книга. Разбира се, в умерени количества, както съветват шведите! 🙂