NordStudeo-Shkola-Severni

3 причини да научим шведски език

Йоана Христова   19

 

Редица проучвания показват, че изучаването на чужд език развива когнитивните способности, подобрява паметта и дори може да ни предпази от заболявания като Алцхаймер.

Ученитет твърдят, че мозъците ни се нуждаят от редовни тренировки, за да са в добра форма. Защо не потренирате с изучаването на шведски език? Ето още няколко причини да изберете точно него:

1. Шведският език е благозвучен

 

Вероятно сте гледали шведски филми или сте се наслаждавали на шведска музика? Ако е така, сигурно сте забелязали, че шведският език има специфична мелодия.

Освен за мозъка, шведският е добра тренировка и за мускулите на лицето и езика ви. Ще трябва да се поразмърдате, за да произнесете правилно тези шведски думи и изрази

 

 

2. Шведският отваря много врати

 

Шведската нация оглавява международните класации в области като иновативност, качество на образованието, социална политика и други. Шведските университети, например, се славят с практическата си насоченост и липсата на йерархия.

Но това не е всичко. Изглежда шведите, подобно на другите си скандинавски съседи, са едни от най-щастливите хора на света. Скорошният „Световен доклад за щастието“, представен от ООН, нарежда Швеция на 10-то място.

Независимо дали искате да живеете и учите в Швеция, налага ви се да работите със шведи или просто искате да опознаете шведската култура, владеенето на местния език ще ви е от полза.

3. Шведски, норвежки или датски? А, защо не всички?

 

Скандинавските езици са доста близки помежду си, тъй като се намират в една и съща езикова група.

Ако владеете шведски, спокойно бихте могли да проведете разговор с някой норвежец. Четенето на норвежки и датски език също не би трябвало да ви затруднява.

Всеки от скандинавските езици е добра отправна точка при изучаването на останалите. Какво чакате? Впуснете се в ново езиково приключение. Скандинавия ви очаква. 🙂