Преоткрий Скандинавия: традиции, от които да се учим (част 2)

Преоткрий Скандинавия: традиции, от които да се учим (част 2)

Готови ли сте да подновим пътешествието си из далечните северни страни? Датското усещане за уют и типичната шведска умереност са само началото. 

Предстои ни да се запознаем отблизо с още няколко причудливи скандинавски традиции. Започваме с норвежкото влечение към живота на открито (friluftsliv), преминаваме през финландската любов към сауната, за да стигнем до исландската вяра в приказни същества.

Норвежкият живот на открито (friluftsliv)

 

Налага се да изгасим свещите и да напуснем топлото си място пред камината. Норвежката концепция за живот на открито (идеята има не само норвежки, но и шведски корени) не включва сладка почивка и домашен уют.

Точно обратното – магията се състои в това да излезеш сред природата, да бъдеш активен и да правиш неща, които никога не си правил. Дейности като каране на ски, планински експедиции, гребане в буйни реки и къмпингуване на открито могат да бъдат класифицирани като част от норвежкия friluftsliv. Но това не е всичко. Friluftsliv е философска концепция, която обозначава сливането на човека с природата или завръщането към изначалния ни дом. В случая, понятието дом не обозначава четирите стени на апартаментите ни. Нито пък удобното ни място на дивана в хола. Според норвежците, нашият истински дом се крие някъде из необятните поля, зелените гори и величествените планини. Кога за последно сложихте раницата на гърба си и се прибрахте вкъщи?

Финландската сауна

 

„В сауната човек трябва да се държи като в църква.“, гласи една известна финска поговорка.

Сауната наистина има почти свещен статус във Финландия. В миналото жените раждали там, тъй като сауната била най-чистата стая в къщата. Дървените стени на сауните ставали свидетели и на пречистващи ритуали преди сключването на брак, както и на ритуали, подготвящи починалите за погребение.

Днес финландците продължават да боготворят пречистващата сила на сауната. Повечето от тях прекарват часове в сауната всеки ден, а „къща без сауна не е дом“, както гласи друга финска поговорка. Ако искате да се потопите във финландската култура, задължително отидете на сауна.

 

Исландската вяра в елфи

 

Знаете ли, че исландците вярват в елфи? Проучване на Исландския университет разкрива, че само 13 % от запитаните не вярват в съществуването на елфи, докато 37% казват, че те вероятно съществуват, а 8% са категорични по въпроса.

Исландия е страна на вода, огън и лед. Може би сюреалистичните пейзажи са причината жителите й да вярват в приказни същества.

„Не е възможно да живееш сред този пейзаж и да не вярваш, че има сила по-велика от теб.“, разказва професорката по фолклор Адалхейдур Гудмундсдотир, която дава интервю пред английската медия ББС.

Налудничава или не, исландската вяра във фантастични същества ни припомня да гледаме отвъд това, което виждаме. Всекидневието ни е пълно с чудеса, стига да искаме да ги видим.

А вие вярвате ли в елфи? Карате ли ски като норвежците или предпочитате да се наслаждавате на домашния уют подобно на датчаните? Споделете любимата си скандинавска традиция в коментарите 🙂