Онлайн уроци по северни езици,3 съвета за щастие от датчанина Майк Викинг

Преоткрий Скандинавия: традиции, от които да се учим (част I)

Йоана Христова  

 

Знаете ли, че някои от най-щастливите хора на света живеят далеч на север? Норвегия, Дания, Швеция и Исландия традиционно оглавяват световните класации, измерващи фактори като щастие, благоденствие и универсални социални придобивки.

Но какво прави северните народи толкова щастливи? Представяме ви няколко скандинавски традиции, които вероятно стоят в основата на пословичното скандинавско щастие:

Датското усещане за уют (hygge)

 

Представете си уютна и тиха вечеря с приятели на меката светлина на ароматни свещи. Камината припуква, вечерята къкри на котлона, а вие водите сладки и неангажиращи разговори, играете игри или плетете вълнени чорапи. Може ли да бъде по-hygge от това?

Датската философия известна като hygge няма директен превод на български, но най-общо обозначава усещането за уют и наслада от малките моменти. Можете да го вкусите, отпивайки чаша горещо кафе, да го почувствате, четейки хубава книга, или да го вдишате в миризмата на прясно изпечени курабийки. С други думи hygge философията ви предлага да вземете най-доброто от ежедневието. Следващия път, когато се почувствате нервни, стресирани или уморени от сивото ежедневие, помислете за датското hygge. Датчаните знаят как да направят живота малко по-светъл и приятен, не мислите ли?

Шведската умереност (lagom)

 

Нито повече, нито по-малко – точно толкова, колкото ни е нужно. Lagom е типично шведско понятие, което описва изкуството да живееш хармонично. Шведската умереност може да бъде видяна във функционалната им архитектура, изчистения дизайн и непретенциозната кухня. Същевременно, lagom препраща и към една по-дълбока концепция, включваща осъзнаването и оценяването на това, което имаме.

„В съвременния свят може да имаме всичко и по всяко време. Lagom е противоотровата, от която се нуждаем. “, коментира клиничният психолог д-р Джесами Хиберд пред английското издание Телеграф.

Но как да приложим lagom в ежедневието си? Забрави за крайностите – няма нужда да работиш 12 часа, да тренираш до припадък или да бъдеш най-добър във всичко. Разхождай се бавно, вземи си почивка и се наслади на любимото си сладко изкушение. Шведската дума fika обозначава точно това – почивка за кафе и традиционно лакомство или простичко напомняне, че е време да забавиш темпото.

Изглежда датчаните и шведите знаят как да се наслаждават на живота. Същото важи и за техните съседи норвежците, които си падат по живота на открито (friluftsliv). Финландците пък не могат без любимата си сауна, докато голяма част от исландците продължават да вярват е елфи. Но за това ще говорим другата седмица. Междувременно, не забравяйте да бъдете умерени и да се радвате на живота! 🙂