Малката Венеция на Холандия

Малката Венеция на Холандия

Йоана Христова   20.

 

Вероятно повечето от вас са чували за Амстердам и безбройните забавления, които предлага.

Но знаете ли, че холандската провинция крие причудливи и автентични селца като Хийтхорн (Giethoorn) – още известен като „малката Венеция на Холандия“.

 

 

Ако посетите Хийтхорн, ще попаднете на място, където улиците са рядкост, а местните се придвижват с лодки из множеството живописни канали, обградени от типични холандски къщички със сламени покриви и градини, отрупани с пролетни цветя.

Подобно на италианската си съименничка, холандската Венеция може да се похвали с множество мостове, издигнати над каналите. Но тези в Хийтхорн са дървени и около 180 на брой.

Някои идеи

 

Наемете си моторна лодка/кану сами или се включете в организирано пътуване на цени вариращи от 10 до 30 евро. Това вероятно е най-добрият начин да разгледате множеството канали и езера в и около селото.

 
Не забравяйте, че се намирате в Холандия, където колоезденето е религия. Възможно е да наемете колело и да обиколите района по суша. Инфраструктурата е повече от добра, като специално предназначените алеи за колоездене могат да ви отведат до близкия природен парк – De Werribben-Wieden.
 

Освен широки зелени полета, канали и типични провинциални пейзажи, може да разгледате някои от местните музеи. Музеят Het Olde Maat Uus предлага да надникнете зад стените на местните ферми, за да разберете как са изглеждали преди около век. Любителите на скъпоценни камъни и минерали могат да надникнат в музея Museum de Oude Aarde.

Заслужава си да споменем и малките китни ресторанчета, разположени около каналите.

Поръчайте си чаша силно кафе придружено с парче ароматен appletaart (холандски ябълков пай) и се насладете на малките моменти в малката Венеция на Холандия!