Lördagsgodis: Шведски бонбони всяка събота

Lördagsgodis: Шведски бонбони всяка събота

 

От този септември въвеждаме една изключително сладка шведска традиция – lördagsgodis. Пригответе се за голяма доза неустоими изкушения всяка събота!

А сега ще ви разкажем малко повече за нея, за да разберете защо сме толкова развълнувани.

Какво е lördagsgodis?

Lördagsgodis може да бъде преведено като съботни бонбони.

Но какво е това? Децата в Швеция и останалите скандинавски страни обикновено получават позволение да ядат сладко само в събота.

Това е денят, в който могат да посетят магазина и да си купят цяла торба с любимите си бонбони – желирани, шоколадови, лакрицови, маршмелоу и други. Благодарение на тази традиция, един средностатистически шведски гражданин изяжда внушителното количество от 17 килограма бонбони на година.

 

Откъде идва традицията?

Традицията се свързва с медицинско изследване на денталното здраве в Швеция. Екип от лекари и зъболекари установили, че захарта има негативно влияние и предложили децата да консумират захар само веднъж седмично – в събота. Така известната и до днес традиция се зародила през 1957 г.

Съботни сладки приключения

Lördagsgodis е много повече от вкусни бонбони, които шведите хапват всяка събота. Традицията се превръща в цяло приключение.

Ако посетите шведски магазин или павилион в събота, ще откриете огромен избор от всякакви видове бонбони. Децата и останалите любители на сладкото могат да си вземат торбичка и да я напълнят с микс от всичко, което харесват. Излишно е да споменаваме, че атмосферата е специална и може да се наложи да почакате на опашката от щастливи деца.

 

Надяваме се, че мисълта за lördagsgodis ви е ентусиазирала. А може би дори е успяла да направи деня ви малко по-приятна.

Какво по-хубаво от очакването на съботата, която освен почивка от забързаното ежедневие, носи и шведски сладки изкушения?