5 причини да посетите Холандия

5 причини да посетите Холандия

Йоана Христова   02.11

 

 

Миналата седмица осъществихме виртуално пътешествие до магичната Финландия. Сега е време да се отправим към страната на гауда сиренето, вятърните мелници и лалетата. Стягайте багажа и вземете доброто си настроение, защото отиваме в Холандия! Вижте защо точно там:

1. Вятърни мелници

 

Холандия често се асоциира със символа на вятърната мелница. И има причина за това. Пътувайки из страната, ще видите хиляди вятърни мелници, повечето от които са защитени като паметници на културата. Идеи за вятърни мелници, които да видите? Посетете De Gooyer, разположена в източната част на Амстердам или Molen de Adriaan в Харлем. Историческият квартал Zaanse Schans, разположен в западната част на китното градче Зандам също не е за изпускане.

 

2. Каране на колело

 

Да, в Холандия можете да карате колело навсякъде – както в града, така и извън него. Задължително е да го направите, ако искате да усетите духа на местната култура и идентичност.А, защо не съчетаете колоезденето с обиколка из холандските национални паркове? Колоезденето е основният начин на придвижване в територията на DunesofTexel, Zuid-Kennemerland, HogeVeluwe и красивите холандски острови.

 

3. Каналите

 

Холандските канали имали важна историческа роля. Те позволявали на търговците да пренасят стоките си бързо и лесно. Сега те представляват чудесно място за разходка с лодка и красиво допълнение към местната архитектура. Не пропускайте Grachtengordel – мрежата от канали обграждаща Амстердам, която е защитена от UNESCO.

4. Холандски сирена

 

Любителите на сиренето трябва да посетят прослувутите холандски пазари, където може да дегустирате неограничен брой от холандски сирена. От едам до гауда и всичките им разновидности, овкусени с разнообразни подправки, орехи и др.

 

На пазара може да намерите и прясно изпържена риба, плодове, зеленчуци и типичното сладко изкушение, stroopwafel (курсистите ни също могат да потвърдят, че вкусът е божествен – на всяко първо първо занятие от курс ги черпим с тях).

 

 

 

5. Изкуство

 

Известно е, че Холандия може да се похвали с множество гениални художници като Винсент ван Гог и Рембранд. Холандските музеи и галерии пазят произведенията им, така че посетителите да могат да се докоснат до тяхното творчество. Ако се интересувате от модерно изкуство, също няма да останете разочаровани. Холандските градове могат да се похвалят с многобройни галерии и модерни арт инсталации.Нямате търпение да посетите Холандия? А, защо не впечатлите местните и спътниците си с перфектен холандски език? Ние сме насреща, ако искате да започнете да учите! 🙂