5 места, които да посетите в Нидерландия

5 места, които да посетите в Нидерландия

Йоана Христова   12.03
 
 

Иска ви се да посетите Нидерландия, но не знаете откъде да започнете? Представяме ви пет идеи за места, които си заслужава да разгледате. Да започваме.

1. Амстердам

 

Започваме с една от най-популярните дестинации в страната – столицата Амстердам. Оживен, космополитен и наситен с преживявания – от музеи и безценни колекции на изкуство до интересна архитектура и кафенета, предлагащи вкусна храна и напитки.

Ако се озовете в Амстердам, не пропускайте да разгледате къщата на Ане Франк, музея на Ван Гог и националния музей, известен като Rijksmuseum.

Съчетайте културните преживявания с разходка в централната част на града, където да се насладите на небезизвестните канали, красиви мостчета и типични къщи, построени около каналите.

Там се намират и провокативните “Червени фенери”, където са разположени публични домове в самия център на града.

Дайте си почивка от забележителностите с чаша кафе и вкусен ябълков пай, който традиционно се сервира в Нидерландия.

2. Ротердам

 

Вторият по големина град в Нидерландия – Ротердам – е модерен, различен и запомнящ се.

Едно от най-големите пристанища в света, градът се слави със своя космополитизъм и модерна архитектура.

Последното се дължи и на факта, че Ротердам бил почти изцяло разрушен през Втората световна война. Изграден отново от няколко популярни холандски архитекти, обликът на града е нетипичен и запомнящ се, като в Ротердам можете да видите нетипични за традиционната архитектура на страната небостъргачи.

3. Хага

 

Третият по големина град в Нидерландия, Хага, е красив и спокоен, своеобразен културен център на страната. Насладете се на впечатляващата архитектура, уютните малки площади и световно известните музеи на изкуството.

Но освен културни забележителности, градът предлага и възможност да се разходите по дългата му плажна ивица, където може да наблюдавате неколцина смели сърфисти, които се хвърлят без страх в ледените води. Не пропускайте и типичните ресторантчета и кафенета в района, където да хапнете традиционна местна храна.

4. Хийтхорн

 

От големите градове се отправяме към едно необичайно красиво селце, носещо звучното име Хийтхорн (Giethoorn). Известно още като “Северната Венеция”, Хийтхорн ви предлага възможност да се разходите с лодка из множеството живописни канали, които свързват различните части на селото.

Освен каналите, можете да се насладите и на типичните провинциални пейзажи, зелени полета и китни кафенета, които предлагат отмора, кафе и сладки изкушения.

Любителите на музеите също няма да останат разочаровани – музеят Het Olde Maat Uus предлага да надникнете зад стените на местните ферми, за да разберете как са изглеждали преди около век. Ако се интересувате от скъпоценни камъни и минерали можете да разгледате музея Museum de Oude Aarde. Ако нямате търпение да планирате пътешествието си до Хийтхорн, прочетете статията ни посветена на това китно селце.

5. Холандските острови

 

Посещението на острови е уникално и различно преживяване, което не трябва да пропускате.

Texel, Schiermonnikoog или пък Ameland имат нещо общо помежду си – красивата природа, дългите плажни ивици и пусти плажове, където да се разходите и да забравите своите грижи. Има и достатъчно заведения, където да се насладите на чаша кафе и парче ябълков пай. Може би това е причината островите да са предпочитана от местните дестинация за семейна почивка.

Както навсякъде в Нидерландия, колелото е на почит. Добра идея е да си наемете велосипед и да опознаете островните пейзажи на него. На остров Schiermonnikoog, например, има внушителна мрежа от велоалеи, простираща се на цели 30 километра, така че спокойно можете да обиколите целия остров на колело. Опитайте, определено ще запомните преживяването. За още идеи какво да правите на острова, прочетете статията ни, посветена на Schiermonnikoog.

Споделете преживяванията си

 

Били ли сте на някое от гореизброените места в Нидерландия? Какво ви направи най-силно впечатление? Споделете в коментарите.

Надяваме се, че сме успели да ви вдъхновим да посетите страната (отново). Нидерландия си заслужава да се види, когато пътуването отново е безопасно.

Ако пък искате да научите звучния нидерландски език, разгледайте нашите курсове.