5 интересни факта за Дания

5 интересни факта за Дания

Йоана Христова  

Коя е първата мисъл, която ви хрумва при споменаването на Дания? Може би сте чували за модерния датски дизайн, добрата датска бира или пък за прочутия им стремеж към уют (hygge)?

Но сега предстои да разгледаме още няколко интересни факта за тази чудна северна страна:

1. В Дания не липсват дъжд и вятър

 

Статистиките показват, че в Дания вали почти всеки ден. През 2009г, в страната са отчетени 184 дни на превалявания.

 

Средната годишна температура варира от -1°C през февруари до 17 °C през юли. Най-студеният ден, който бива измерен в период от 100 години е отчетен през януари, 1982г., с температура от – 31 °C. Най-топлият ден е отчетен през август, 1975, с температура от 36°C. Не липсва и вятър, като средната му скорост е около 5.8 метра в секунда.

2. Датчаните обичат да карат колело

 

Някои проучвания показват, че в Дания има повече велосипеди (около 4.2 милиона) отколкото коли (около 1.8 милиона). В Копенхаген, колелото е основен начин за придвижване из града, като местните жители навъртат средно около 1.13 милиона километра всеки ден.

3. Датчаните са сред най-щастливите хора на света

 

Скорошният доклад на Организицията на Обединените Нации (ООН) изследва 155 държави и откри кои са най-щастливите и нещастните измежду тях. Експертите измериха фактори като средна продължителност на живота, брутен вътрешен продукт (БВП), социални придобивки и други.

 

Скандинавските страни оглавиха класацията, като Норвегия зае първо място, а Дания и Исландия второ и трето място. За сравнение, България се нареди на 105-о място.

 

4. Lego е изобретен в Дания

 

Известната компания Lego е основана през 1932 г. от Уле Кристиансен. Датските конструктури бързо набират популярност в световен мащаб, като в период от 60 години биват продадени близо 320 милярда Lego тухлички. В Дания има и цял увеселителен парк посветен на играчките Lego, където посетителите могат да участват в интерактивни обиколки и представления на живо.

5. В Дания любовта няма граници

 

Знаете ли, че една от най-възрастните булки в света е датчанка? Сватбата й се състояла през 2012г., когато булката била на 92г. Това може би може да се обясни с високата средна продължителност на живота в страната – 81.9 години за жените и 78.0 години за мъжете, според проучване от 2014 г.