3 съвета за щастие от датчанина Майк Викинг

3 съвета за щастие от датчанина Майк Викинг

Знаете ли, че датчаните оглавяват повечето класации за най-щастливите хора в света? А знаете ли, че има хора, които посвещават живота си на изследването на щастието, за да можем ние да го превърнем в пълноценна част от живота ни?

Един от тези хора е изпълнителният директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген – Майк Викинг. Майк е датчанин, писател и търсач на щастие. Той вярва, че ключовете към радостта от живота могат да бъдат намерени както в Дания, така и по целия свят.

В новоиздадената си книга „Малък наръчник по люка“ (изд. „Хермес“), Майк тръгва от родната си Дания, минава през Холандия и Япония и стига чак до Австралия, за да разбере какво ни прави по-щастливи. Ето и няколко съвета, които да приложим в ежедневието си.

 

1. Движете се повече

 

Изследвайки щастието, Майк установява, че движението ни носи позитивни емоции и разтуха от натрупаното напрежение. Разходките на чист въздух доказано помагат за успокояване на нервите, а физическото натоварване спомага за освобождаването на хормона на щастието – ендорфин.

Като всеки средностатистически датчанин, Майк Викинг се придвижва с колело. Но това не е всичко. Провежда срещите си под формата на разходки край близкото езеро, прави лицеви опори в офиса и тича нагоре надолу по стълбите докато чака за кафе. Ако всичко това звучи твърде екстремно, защо не започнете с една кратка разходка след вечеря?

 
 

2. Изградете стойностни взаимоотношения

 

Майк изследва щастието заедно с други учени, които допринасят за публикуването на Световния доклад на ООН за щастието. Един от факторите, определящи дали един човек е щастлив или не, е връзките, които изгражда с хората около себе си. Хората са щастливи, когато се чувстват обичани и могат да разчитат на близките и приятелите си.

Датската култура включва концепции като hygge, която се свързват със споделени моменти на близост, комфорт и наслада от живота.

„Почти във всички култури по света огънят и храната събират хората. А понякога трябва да запалим просто една свещ, за да създадем усещане за сплотеност.“, пише Майк.

Приглушете светлините, запалете свещи и разговаряйте с близките си, може би това е един от простичките, но важни ключове към по-щастлив живот.

 

3. Поемете контрола над живота си

 

„Хората не могат да бъдат истински щастливи, ако нямат усещането, че сами направляват живота си.“, разказва датският автор и учен.

Изглежда тази формула за щастие е валидна от Бутан до Япония – хората са по-щастливи, ако имат свободата да правят осъзнати избори. Според проучванията, богатството и успехите не носят нужното удоволетворение, ако не чувстваме, че имаме контрол над живота си.

 
Поемете контрола и направете нещо хубаво за себе си, почетете, научете нещо ново или помогнете на някого. Изберете да бъдете щастливи!