3 странни норвежки храни, които да опитате

3 странни норвежки храни, които да опитате

Йоана Христова  

 

Бихте ли опитали ястие, представляващо сготвена цяла овча глава? Или пък предпочитате омлет от яйца от гларус?

Това са само част от странните кулинарни изненади, които ни предлага норвежката кухня. Кулинарните традиции в страната са повлияни от студените дълги зими, мимолетните летни дни и величествените планински вериги. Нека да разгледаме някои от най-странните храни, любими на повечето норвежци:

1. Smalhove

 

Ако се случи да пътувате из западните части на Норвегия, неминуемо ще се сблъскате с този причудлив норвежки специалитет. Smalhove представлява сготвена цяла овча глава, която обикновено се приготвя по Коледа.

„Започнете с очите.“, разказва Ейрик Браек, собственик на норвежки ресторант. „Трябва да се сервира гореща, защото мазните части са по-вкусни топли.“, допълва той в интервю с американската медия CNN.

2. Lutefisk

 

Друга специфична норвежка храна е небезизвестната lutefisk – риба, която престоява в марината, редуваща студена вода и сода каустик.

Първо, рибата се натопява в студена вода за седмица, след това в сода каустик за няколко дни и накрая отново във вода. Повечето чужденци твърдят, че крайният продукт има неприятна консистенция – подобна на желе и трудна за преглъщане. Но някои от местните хора обожават вкуса на lutefisk. Вие бихте ли я опитали?

3. Яйца от гларус

 

Сутрешните варени яйца могат да придобият странна форма, особено ако се намирате в северната част на Норвегия.

Носят се легенди, че местните хора имат традиция да консумират твърдо сварени гларусови яйца в периода април-май. Вероятно това се дължи на факта, че морските птици са често срещани в района, който не е известен с добре развито животновъдство.

Това далеч не е пълният списък със странни норвежки деликатеси. Следващия път ще продължим да опознаваме странностите на норвежката кухня – започвайки с противоречивата консумация на месо от кит и еленско и стигайки до кафявото карамелено сирене brunost. Норвегия ни очаква! 🙂