3 неща, които правят Финландия специална

3 неща, които правят Финландия специална

Йоана Христова   01.10

 

Какво знаете за Финландия? Разположена далеч на север, страната е известна за мнозина като домът на Дядо Коледа.

 

Но Финландия може да предложи още много. Необятните гори, хилядите кристални езера и уникалната сауна култура са само началото на предстоящото ни кратко, но незабравимо пътешествие. Ето няколко неща, които правят страната специална лятна дестинация:

1. Кристално чисти езера

 

Финландия неслучайно бива наричана „страната с хиляди езера“.

И има защо. Представете си 188 000 кристално чисти водоема, пръснати из територията на страната. Езерата са навсякъде – разгледайте тези в района на Хелзинки или поемете към Лапландия, където е разположено известното с дълбочината си езеро Inari.

Не пропускайте и езерото Saimaa. Там можете да видите от близо редки и застрашени от изчезване тюлени, типични за района.

2. Бели нощи

 

Посетете Финландия през лятото, за да се насладите на феномена, наречен „бели нощи“. Заради наклона на земната ос, слънцето в северните части на света остава под хоризонта или не залязва. Колкото по на север отиваме, толкова по-кратка е нощта. Явлението може да бъде наблюдавано в най-северните части на Финландия в периода май-август.

 

3. Финландска сауна

 

Сауната е важна част от културата на страната. Най-хубавото е, че може да и се наслаждавате както през зимата, така и през лятото.

 

Населена с около 5.4 милиона души, страната разполага с около 2 милиона сауни. Дори типичните за Финландия дървени летни къщи предлагат възмножността да се отпуснете в традиционна дървена сауна.

Разположени на брега на красиво езеро или в горските дебри, сауна преживяването често включва и красиви гледки.

 

Насладете им се 🙂