3 неща, които научих в Холандия

3 неща, които научих в Холандия

Йоана Христова   20.

 

Какво знаете за Холандия? Вероятно сте чували за безкрайните полета с цъфнали лалета, велосипедите и порочните удоволствия, които са законни в страната. Но Холандия е много повече от това.

Страната има специфичен дух, който може да усетите, карайки колело в дъжда. Или пренасяйки мебелите и домашните си любимци с помощта на същото това колело. Добра идея е и да си устроите пътешествие до някои от холандските острови, разбира се на колело. Или пък да посетите популярните холандски фермерски пазари и да опитате поне десет вида сирене гауда. Ето още няколко ценни холандски урока, които не трябва да пропускате:

1. Колоезденето е религия

 

Всеки средностатистически холандец се придвижва с велосипед. Ако планирате да живеете в Холандия, първото нещо, което трябва да направите е да си купите колело. Вашият велосипед ще бъде навсякъде с вас – независимо дали отивате на работа, в университета или супермаркета. Партитата, разходките в парка или дори извънградските пътувания задължително включват велосипед. Цялата страна е покрита с велоалеи, които са свързани помежду си, така че спокойно бихте могли да обиколите Холандия на две колела.

 

Съвет за напреднали: Научете се да пренасяте багаж, да возите приятели и дори домашни любимци на колелото си. Ще познаете холандците по това, че го правят с лекота. Да превозиш на колелото двугодишно дете, куче или диван, купен от Икеа? Без проблем!

2. Холандската директност не трябва да ви плаши

 

Холандците казват каквото мислят без задръжки. Храната, която сте сготвили на холандските си гости е безвкусна? Няма да ви бъде спестено. Не говорите добре холандски и акцентът ви е груб и неразбираем за тях? Веднага ще ви го напомнят.

 

Но тази първоначално плашеща директност има и добри страни – когато някой е мил с вас, това значи, че наистина ви харесва! Градивните критики на колегите и приятелите ви пък ви научават да отстоявате позициите си. Холандските училища и университети силно поощряват критичното мислене и дебата. А най-хубавото е, че йерархия практически липсва – преподавателят най-често е модератор на дискусиите, като неговото мнение често бива оспорвано от учениците.

 

3. Времето е без значение

 

Ако сте прекарали известно време в Холандия, вероятно сте разбрали, че слънцето там е рядкост. Мрачното време, дъждът и вятърът не трябва да ви плашат. Местните скачат на колелата си без ненужни церемониалности и неудобни за носене чадъри. Дори и да не се намокрите на път за работа, има голяма вероятност това да стане докато се връщате към вкъщи. Но бързо се свиква, а и малко вода, студ и вятър могат да засилят имунната ви система в дългосрочен план. От друга страна, слънчевите бани по бански в парка са задължителни в топлите дни.

Паркирайте колелото (но не забравяйте да го заключите!), настанете се на зелената трева, пийнете малко студена местна бира и хапнете kibbeling (пържена прясна риба). Какво по-холандско от това?