3 начина да се насладите на Финландия

3 начина да се насладите на Финландия

Йоана Христова   16.11

 

Днес ще посетим Финландия. Предлагаме ви три начина да опознаете и да се насладите на тази магична северна страна.

1. Пътувайте “бавно”

 

Модерният начин на пътуване често се свързва с препускане през различни забележителности и държави без да успеем да се потопим изцяло в местната среда и култура.

Финландия предлага множество възможности да й се насладите, като забавите ритъма. Разхождайте се бавно, карайте колело или пък се насладете на пейзажа, докато пътувате из страната с влак. Можете да пътувате с влак от Хелзинки до Рованиеми, който се намира в Лапландия. Там можете да изпитате магията на Коледа и да се насладите на Северното сияние (видимо в периода август-април) или пък на Среднощното слънце (между май и август).

2. Презаредете сред природата

 

Ако търсите бягство сред недокосната от човешко присъствие природа, Финландия няма да ви разочарова.

Повече от 70% от територията на страната е покрита с иглолистни бореални гори. Любителите на езерата определено има какво да видят, тъй като страната разполага с 188 000 езера, както и множество буйни реки (10% от територията на страната) и спиращи дъха острови. В страната има и 40 национални паркa, които привличат туристи от цял свят.

Природата е осезаема дори и в големите градове. Горите и зеленината в Хелзинки показват, че финландските градове са построени с уважение към природата, създавайки усещане, че те са част от нея, а не обратното.

 

3. Опознайте местната култура

 
 

Знаете ли, че във Финландия има два официални езика – фински и шведски? Шведско говорящата общност съставлява близо 5% от населението, като финландците са основното население на Финландия (близо 95%). Финският език пък принадлежи към угро-финската езикова група, като се различава по звучене от северногерманския шведски език.

Друга интересна етническа общност в страната са саамите, които населяват северните части на Финландия. Те говорят саамски език и традиционно живеят близо до природата, като се прехранват с лов, риболов и животновъдство, и по-специално еленовъдство.

Ако се озовете във Финландия, бъдете любопитни и уважа вайтеразличните етнически групи, опитвайте традиционните храни и научете повече за техните езици и култура. Защо не впечатлите местните, като ги поздравите на фински или шведски език? Или пък се насладете на типичната финландска сауна, последвана от скок в ледено езеро, както повелява традицията във Финландия. Определено ще запомните това преживяване.

Вдъхновихме ли ви да посетите Финландия или да научите повече за северните езици и култура? Разгледайте нашите езикови курсове тук.