Странни норвежки храни (част II)

Странни норвежки храни (част II)

Йоана Христова  

 

Готови ли сте за още странни кулинарни приключения? Отправяме се към Норвегия (отново), за да опитаме още няколко причудливи храни, типични за норвежкия вкус. Ето ги и тях:

1. Месо от елен и лос

 

Месото от елен и лос е хранителен продукт, който е високо ценен в северната страна. Много норвежци смятат за нормално да консумират сушено месо от тези благородни животни.

Въпреки че това може да ви се стори странно и дори жестоко, може би тази традиция се дължи на местоположението на страната и специфичните за нея природни условия – студен климат и планински терени. Според статистиките, Норвегия разполага със само 3% обработваема земя. Вероятно това обяснява защо традиционната норвежка кухня включва много риба и месо от дивеч.

2. Месо от кит

 

Противоречивият лов на китове продължава да се практикува само в три страни в света – Норвегия, Япония и Исландия. Месото от кит може да бъде намерено в супермаркетите в страната и често бива предлагано на любопитни туристи, които нямат против да го консумират.

3. Brunost

 

Посещавайки Норвегия, няма как да не опитате един от символичните за страната продукти – brunost. Сладко-соленото кафяво сирене може да ви изненада с нетипичния си интензивен и карамелен вкус. Норвежците често хапват brunost за закуска – върху филийка хрупкав хляб и намазан с мармалад или като допълнение към местните гофрети с форма на сърце.

4. Солен лакриц

 

Ако сте опитвали черните лакрицови бонбони, вероятно знаете, че не приличат на типичните за нас сладки изкушения. Характерният им вкус (обичан от едни и мразен от други) се дължи на билката сладък корен или още известна като женско биле, както и на добавения анасон.

 

Холандците и скандинавците консумират големи количества лакриц, който може да бъде намерен в стотици разновидности. В Норвегия, лакрицовите бонбони имат още по-особен вкус – солен и леко парлив. Бихте ли ги опитали?

 
Краткото ни пътешествие из странностите на норвежката кухня е към своя край. Но Норвегия и другите скандинавски страни могат да предложат и неземно вкусни десерти (като ухаещата на кардамон и пълнена със сметана semla), множество рибни деликатеси и небезизвестните шведски кюфтенца. Опитвайте, пътувайте и се наслаждавайте на северния вкус! 🙂