Шведски език сертификат. Скандинавската диета: една от най-здравословните?

Скандинавската диета: една от най-здравословните?

Йоана Христова   12

 

Когато мислите за скандинавската кухня, вероятно в главата ви изникват ароматни и пухкави канелени кифлички и току-що изпечени курабийки.

Макар и безумно вкусни, трябва да признаем, че тези сладки изкушения не са най-здравословната храна.

Но скандинавската кухня е много повече от изкусителни сладкиши и традиционното кафе. Тя включва и различни видове риба, консумацията на пълнозърнести и ръжени продукти, както и на зеленчуци и плодове, характерни за региона.

Експертите препоръчват скандинавската диета

 

Проучване проведено от Световната здравна организация през 2018 г. прави обзор на множество научни публикации, журнали, книги и правителствени предписания относно здравословния начин на живот и открива, че:

 

Две от най-здравословните диети, които могат да допринесат за намаляване на риска от заболявания като диабет са:

 

Скандинавската и Средиземноморската диети.

 

Традиционно, двете диети се свързват с консумацията на повече плодове, зеленчуци, ядки и умерена консумация на риба и месо, като употребата на силно преработени меса и хранителни продукти е сведена до минимум, обяснява изследването.

 

„Няма съмнение, че двете диети могат да бъдат определени като здравословни.“, казва Йоао Бреда от центъра за превенция и контрол на незаразните заболявания към Световната здравна организация.

 

Бреда коментира проучването в интервю с The Guardian, като добавя:

“Всички страни трябва да промотират здравословни начини на хранене. Ние не препоръчваме някоя конкретна диета, но тези две диети могат да вдъхновят и останалите държави.“

 
А вие харесвате ли скандинавската храна?
 

Кое е любимото ви здравословно (или не толкова) ястие или десерт от региона? Какъв беше първият ви досег с местната кухня и коя храна няма да забравите никога?

 

Споделете в коментарите. Приветстваме и снимки, и рецепти!