Северни традиции: какво се яде на Нова Година?

Северни традиции: какво се яде на Нова Година?

Йоана Христова  

 

Отмина и тази година.

Време е за ново начало. Нови мечти и цели.

Но преди да си дадем едно от онези почти неизпълними обещания (като да спрем сладкото, например), нека разгледаме какви вкусотии се ядат през новогодишната нощ в някои от северните страни:

Холандия

 

Пригответе се за вкусни и мазни пържени топки или т.н. oliebollen.Наподобяващи понички и продавани на уличните павилиони, традиционните новогодишни топки обикновено се пълнят със стафиди, ябълки или касис и се поръсват с обилно количество пудра захар.

Дания

 

Традиционното новогодишно меню включва варена риба треска, сервирана с домашно приготвен сос от горчица. Някои домакинства сервират и основно от свинско с кейл. А десертът е впечатляващата kransekage (или торта венец), изградена от множество марципанови блатове, наредени един върху друг.

Норвегия

 

Традиционната kransekake се сервира и в Норвегия. Тортата се яде не само на Нова година, но и на други празненства, като сватби и кръщенета.

Швеция

 

Шведите често залагат на ястия със свинско или говеждо месо в новогодишната нощ. От друга страна, първият ден от Новата година е запазен за пица. Според статистиките тогава шведите консумират тройно повече пица от обикновено.

Надяваме се, че сте отпразнували подобаващо настъпването на Новата година. Нека ви донесе много здраве, мотивация и красиви моменти! 🙂

Ако искате да започнете годината с изучаването на северен език, ще ви очакваме в Нордстудео! Какво по-хубаво от това да учим и да се развиваме заедно?