Норвежка кухня: какво да опитате в Норвегия? (част II)

Норвежка кухня: какво да опитате в Норвегия? (част II)

Йоана Христова   21

 

Миналата седмица се запознахме с някои от любимите на норвежците месни и рибни деликатеси и сирена, които се консумират традиционно в страната.

Време е да опознаем и сладките изкушения, както и някои от популярните напитки в Норвегия. Да започваме: 

Норвежки десерти 

 

Veldig delig може да се преведе от норвежки като „много хубаво“ или „много вкусно“. Сигурни сме, че ще ви се наложи да използвате фразата след като опитате някои от предпочитаните от норвежците сладки изкушения като:

Палачинки

 

Леки, дебели и пухкави норвежките палачинки традиционно се консумират със сладко от червени боровинки (предлага се и в ИКЕА) или пък сладко от малини или боровинки. Рецептата наподобява традиционната, но норвежците добавят повече брашно и ванилов екстракт. Да не забравяме и малко пудра захар, поръсена върху готовите палачинки за още повече сладост. Ако искате да си направите палачинки по норвежки у дома, може да разгледате тази рецепта.

Kransekake

 
 Тази традиционна торта се състои от множество пръстени (поне 18), наредени един върху друг и слепени с бадемова паста, откъдето произлиза и името й. Често се сервира на сватби, рождени дни и други тържествени поводи, както в Норвегия, така и в Дания. Тортата се прави без брашно – от смлени бадеми, захар и белтъци, и има интересен и запомнящ се вкус. Ето и как да си я приготвите.
 

Riskrem

 

Riskrem представлява норвежката версия на оризов пудинг, който е задължителна част от норвежкото коледното меню на 24 декември. Обикновено се приготвя с ориз, захар, ванилова захар и бита сметана, като се залива с вкусен сос от червени боровинка. Съществуват различни варианти на десерта с добавени бадеми или други ядки. Разгледайте рецептата тук.

 

Традиционни напитки

 

След като разгледахме част от най-вкусните и обичани норвежки храни е време да обърнем внимание и на някои от традиционните норвежки напитки. Ето ги и тях:

Кафе

 
Норвежците, както и останалите скандинавци, са големи любители на кафето. То се консумира в големи количества на закуска, по време на работния ден, както и след вечеря. Както знаете, шведите се радват и на така наречената fika – почивка за кафе, сладкиши и разговори, която е популярна и в останалите скандинавски страни. Също така, обичаните и практикувани от повечето норвежци походи в планината задължително включват термос с кафе.

Aquavit

 

Една от най-известните алкохолни напитки в Норвегия, aquavit се прави от картофи и зърно, като специфичният аромат идва от типичните билки и подправки, които се използват след дестилацията, като ким, копър и кимион. Напитката обикновено се консумира по време на празнични събирания, като сватби, Коледа и Нова Година.

Mjød

 
Медовината е важна част от скандинавските тържества и традиции, като е била консумирана още през Викингската епоха. През зимата обикновено се пие топла в комбинация с джинджифилови бисквити.

Brennevin

 
Буквално се превежда като изгарящо вино. Тази традиционна за скандинавските страни алкохолна напитка също се прави от картофи и зърно, като понякога към тях се добавят различни вкусове. Наподобява силно бренди и алкохолната й стойност варира между 30 и 38%.
 
 

Време е да опитате сами

 

Краткото ни пътешествие из богатата норвежка кухня завършва тук. Надяваме се, че сме ви дали идеи за вкусни изкушения и традиционни напитки, които да опитате в Норвегия или у дома.

Имате ли си любима норвежка храна или напитка? Споделете в коментари и очаквайте следващите ни материали, в които ще се потопим и в кухнята на останалите северни държави.