NordStudeo-Shkola-Severni-Ezici-37

Норвежката рецепта за щастие: friluftsliv

Йоана Христова   26

 

Връзка с природата, спокойствие, щастие. Всичко това е част от норвежката философия friluftsliv или “живот на открито.“

 

Понятието включва, както по-екстремни спортове, като ски или планински преходи, така и спокойни дейности, като бране на боровинки, лека разходка в гората или следобедна дрямка сред природата. Пригответе се, защото се отправяме към Норвегия, за да научим повече.

Любов към природата

 
 

Терминът friluftsliv е използван първо от популярния норвежки драматург и творец Хенрик Ибсен през 1859 г. Терминът се свързва с целенасоченото прекарването на време сред природата и как това повлиява благотворно нашето психическо и физическо здраве.

Тази концепция не е нова за норвежците, които от векове са виждали ползите на живота на открито.

 
“В наши дни, девет от десет норвежци споделят, че се интересуват от и практикуват friluftsliv,
коментира генералният секретар на Norsk Friluftsliv, организация, която обединява 18
инициативи, свързани с живота на открито.
 

Норвежка философия и начин на живот

 

Friluftsliv е припознат от норвежците, като цялостна философия и начин на живот. Понятието значи връщане към простотата и преоткриване на изначалната връзка с природата с цел разграничаване от ежедневните грижи и стрес.

 

“Невероятно е да се наблюдава как животът на открито все още е неразривна част от норвежката душа,” коментира френската авторка, блогърка и адвокат Лореал Десйардинс, която се преместила в Норвегия преди около девет години.

 
 

Това, което й направило впечатление било как всеки петък следобед норвежците се отправят към малките си дървени къщички в планината, за да прекарат няколко дни напълно откъснати от света. Научете повече за впечатленията й в нейния TEDx talk от 2018 г.

 
 

Това ли е тайната на норвежкото щастие?

 

Множество научни изследвания в областта показват, че времето прекарано сред природата допринася за по-доброто здраве и състояние на духа.

 

Списание Nature, например, публикува доклад през 2019 г., който твърди, че два часа на седмица, прекарани сред природата могат да повлияят положително на благосъстоянието ни. Друго научно проучване открива, че животът на открито може да подобри паметта ни и намали притесненията.

 

Може би това е една от причините Норвегия да оглавява световните класации за щастие и да се нареди на пето място в тази от 2020 г.

3 интересни факта за friluftsliv

 
  1. В Норвегия съществува закон, който постановява правото на местните за свободен достъп до природата.

  2. В Норвегия има многобройни детски градини на открито, където децата прекарват около 80% от времето си навън, независимо от климатичните условия.

  3. Повечето норвежци практикуват живот на открито и си търсят партньор със същите интереси. Не е нетипично първа романтична среща в Норвегия да включва дейсности, като поход в планината, ски или колоездене.

Насладете се на живота на открито

 

Споделете вашите впечатления от норвежкия friluftsliv. Били ли сте част от подобно преживяване в Норвегия и обичате ли живота на открито?

 

А защо не го приложите тук и сега? Може би уикенд сред природата ще ви помогне да се откъснете от ежедневните грижи.

 

Ако пък искате да научите мелодичния норвежки език, разгледайте нашите курсове.