Копенхаген: Креативност и минимализъм

Копенхаген: Креативност и минимализъм

Йоана Христова   0

 

Търсите си още една причина да научите датски език? Ако планирате да посетите (или да поживеете) в датската столица Копенхаген, владеенето на езика със сигурност ще ви е от полза.

Копенхаген определено заслужава славата си на модерна скандинавска столица – минималистичен, креативен и типично скандинавски, градът с лекота ще плени сърцата ви.

Ако вече сте стегнали багажа и горите от нетърпение да посетите датската столица, ето няколко идеи какво да правите там:

Насладете се на датската култура и дизайн

 

Любителите на изкуството и дизайна няма как да подминат множеството галерии и музеи, пръснати из града.

Започнете с Датския Музей по Изкуство и Дизайн (в неделя входът е безплатен). Отделете време на Националната галерия, както и на модерното изкуство, изложено в Nikolaj Kunsthal.

Типичният семпъл и стилен датски дизайн може да бъде видян и в откритите пространства и интериора – като започнем от осветителните тела и преминем през обзавеждането, което създава чувство за особен скандинавски уют и простота, съчетани с усещане за модерност.

Музеите предлагат свободно посещение в различни дни от седмицата. Добра идея е да проверите предварително, за да спестите пари.

Разходете се около Nyhavn

 

Nyhavn (новото пристанище) е едно от най-популярните и живописни места в Копенхаген. Отделете време да се разходите край морето и да разгледате корабите, акустирали в пристанището. Не пропускайте и цветните къщи, представители на характерната датска архитектура. Къща номер 20 е особено интересна – датският писател Ханс Кристиан Андерсен я е обитавал през 1835 г, когото публикува първото издание на своите небезизвестни приказки.

Назад към природата

 

Като една истинска скандинавска столица Копенхаген е осеян с множество зелени паркове и градини, където местните обичат да събират слънчеви лъчи (когато има такива). Едно автентично датско преживяване определено включва минутки за отдих в някой зелен парк (или пък край Nyhavn), качествена датска бира и малко вкусна храна, побрана в кошница за пикник.

Ботаническата градина в града също предлага възможност за релакс сред природата. Освен това, там може да разгледате над 23,000 вида растения.

 

 

Копенхаген крие много история, култура и възможности за забавления. Посетете дворецът Amalienborg и прилежащите му градини или покарайте колело из уличките на града. Ако огладнеете, хапнете pølsebrød или датската разновидност на гурме hot dog.

Потопете се в атмосферата на Копенхаген и опитайте всичко, което може да ви предложи! Приятно пътешестване из датската столица!