Как скандинавците спят? (3 странни навика)

Как скандинавците спят? (3 странни навика)

Йоана Христова   

 

Бихте ли оставили бебето си да спи следобедния си сън навън при минусови температури?

Проучванията твърдят, че повечето скандинавци го смятат за нещо нормално.

Звучи ви странно и дори шокиращо? Нека разгледаме няколко подобни скандинавски навика, свързани със съня:

1. Бебетата спят навън на студа

„Мисля, че е добре децата да бъдат на чист въздух от възможно най-ранна възраст.“, коментира пред BBC Лиса Мардон, майка на три деца от Стокхолм.

Ако сте се разхождали из заснежените улици на Стокхолм или Копенхаген, вероятно сте виждали бебешки колички наредени пред заведенията. Причината е, че повечето майки смятат, че дрямката на открито (макар и при минусови температури) е полезна за здравето на децата им.

Едно финландско изследване открива, че скандинавските деца обикновено биват оставяни да спят навън веднъж на ден след като навършат две седмици.

Това става при температури между -27 C и +5 C, като преживяванията на родителите, участващи в проучването били предимно позитивни. Те споделили, че не са се сблъсквали с потенциално опасни ситуации, произтичащи от следобедната дрямка на бебетата им на студа.

2. Тинейджърите спят до късно

 

Повечето тинейджъри в Швеция започват училище в около 8 ч. Но някои учени като докторантът в Университетът в Лунд, Ханс Теке, смятат, че часът е прекалено ранен.

„Тинейджърите имат нужда да спят до по-късно, тъй като биологичният им часовник е различен. С други думи, те не могат да заспят преди полунощ и затова е необходимо да им се позволи да спят до по-късно сутринта.“, разказва Теке в интервю с The Local.

 
 

Някои училища в Швеция следват препоръките на учените и въвеждат промени при които първият учебен час започва в 9:00 ч.

3. Следобеден сън на работното място

 

Финландски издания пишат, че хелзинкските профсъюзи се допитват до служители от различни компании и откриват, че следобедната дрямка може да повлияе положително на тяхната продуктивност на работното място.

Практиката е въведена от някои работодатели в Хелзинки, като има вероятност да набере популярност и в други финландски градове.

А вие бихте ли си дремнали след обилния обяд на работа? Може би има какво да научим от чудноватите навици на скандинавците. Ще се радваме да споделите мнението си в коментарите!