Известни шведски открития

Известни шведски открития

Йоана Христова   19

 

Знаете ли, че шведите имат заслуга за изобретяването на температурната скала, динамита и ципа? Швеция се свързва с множество иновации, които променят света завинаги. Ето и най-известните от тях:

1. Динамитът

 

Вероятно сте чували името на Алфред Нобел, който завещава по-голямата част от наследството си за учредяването на Нобеловите награди.

Но знаете ли, че именно Нобел е открил динамита през 1867г? Динамитът (произлиза от гръцката дума dunamis, която значи сила) бил получен в резултат на смесване на нитроглицерин и диатомит. Изобретението на Нобел променя миньорската и строителната индустрия, като позволява на железопътните компании да си проправят път през планините.

Обаче изобретението намира и други приложения – военните започват да го използват и разрушителната му сила води до смъртта на хиляди хора. Вероятно това е причината една от Нобеловите награди да бъде присъждана „на човека, допринесъл най-много за мира между нациите и премахването на въоражените сили.“

2. Температурната скала на Целзий

 

Темперетурната скала, която ползваме в Европа неслучайно носи името на шведския учен Андеш Целзий. Изобретената от него скала, има 100 градуса, които в наши дни се измерват между точката на замръзване (0°C) и точката на кипене на водата (100°C). Терминът „Celsius“ бива въведен като мерителна еденица през 1948 г. на международна конференция.

3. Ултразвукът в медицината

 

Ултразвукът е толкова широко използван в съвременната медицина, че е трудно да си представим времето, когато все още не е бил открит.

Например, с помощта на ултразвук или ехография могат да се наблюдават вътрешните органи или плода по време на бременност. Освен това, ултразвукът намира приложение в кардиологията, тъй като позволява да се наблюдава активността на сърцето. Подобни приложения на ултразвука се свързват с работата на Инге Едлер и Густав Херц.

4. Ципът

 

Знате ли, че възможността да си закопчавате дрехите се дължи на шведски изобретател? Шведско-американският изследовател Гидеон Сундбак изобретява ципа, който познаваме днес. Той преработва по-ранен модел цип, създаден през 1913г. и патентова своята версия през 1917г.

5. Програмата Skype

 

Възможно е да сте ползвали програмата Skype, за да разговаряте с близки и приятели. Компанията е основана през 2003 г. от шведа Никълас Зенстрьом и датчанина Янус Фриис. През 2011 г. Microsoft придобива Skype за $8,5 милярда.

Това далеч не са всички шведски открития. Шведите са известни и с изобретяването на предпазните колани, които ползваме в колите си, гаечният ключ и Тетра Пак опаковките, използвани за съхранение и транспортиране на мляко.

Следващият път когато отпиете чаша топло мляко, помислете за Швеция 🙂