Идеи за приказни пътешествия из Норвегия (част 1)

Идеи за приказни пътешествия из Норвегия (част 1)

Йоана Христова   02

 

Норвегия е магично място, което разпалва въображението със спиращи дъха природни картини. От врязани в скалите фиорди и буйни водопади до бродещи из градовете бели мечки и изчезващи в мъглата тролове.

Посетителите на страната остават пленени от приказния й чар, като често не могат да разграничат реалното от приказното, въображението от реалността.

Ако сте се запътили на север към примамливите норвежки брегове (от където свирепите викинги неотдавна са отплавали на славните си походи), ето и няколко идеи за незабравими пътешествия.

Лофотенските острови

 

Посетете архипелага, който се състои от шест острова, разположени в Норвежко море и обитавани от около 28 000 жители. Освен величествени планински върхове и типични за района рибарски селца, може да видите и северното сияние (Aurora Borealis), което се наблюдава от началото на февруари до края на март.

Освен това, архипелагът може да се похвали с разнообразна флора и фауна, включваща милиони видове птици, някои от които застрашени от изчезване.

 

Берген

 

Берген е вторият по големина град в Норвегия и отправна точка за пътешестване из някои от най-красивите норвежки фиорди.

Градът е известен като международен център с развито корабоплаване, морски туризъм, риболов и петролна индустрия. Заобиколен от седем планини, градът е наричан “порта към фиордите”. Но преди да отплавате към тях, не пропускайте разходка из най-старата част на града – Bryggen, кварталът на германските търговци, основан в началото на 1300г. и признат от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Насладете се на панорамна гледка към пристанището, както и на реставрираните двуетажни къщи с цветни фасади, които са били опожарявани и наводнявани десетки пъти през вековете.

Любителите на класическата музика могат да планират посещение в дома на известния норвежки композитор, пианист и диригент Едвард Григ. Насладете се на музиката му именно там, заобиколени от красивата норвежка природа, която неслучайно е била извор на вдъхновение за него.

Берген е известен и като столица на стрийт арта, така че се оглеждайте за творбите на Banksy и норвежкия стрийт графити артист Dolk. Не липсват и музикални фестивали, видеоарт и фотографски изложби.

Но това не е всичко. Норвегия може да предложи още много незабравими гледки и преживявания.

Следващата седмица напускаме Берген, за да отплаваме към някои от най-живописните норвежки фиорди.

Пригответе се да открием още нови северни хоризонти 🙂