Идеи за приказни пътешествия из Норвегия (част 2)

Идеи за приказни пътешествия из Норвегия (част 2)

Йоана Христова   02

 

Готови ли сте за още приключения из приказната Норвегия?

 

Настанете се удобно, затворете очи и си представете величествените контури на заобикалящите ви планини. Снежните им върхове сякаш искат да докоснат небето, а безбрежното синьо море ги разсича на две.

Това, което виждате в представите си са норвежките фиорди. Но реалността е още по-впечатляваща. Може би това обяснява защо са включени в списъка на UNESCO.

Норвежките фиорди: приказно бягство

 

Берген е добра отправна точка на всяко пътешествие из фиордите. Може да вземете автобус или влак до Flåm или Voss и след това корабче, преминаващо през някои от най-красивите норвежки фиорди.

 

 

Sognefjord е най-дългият и най-дълбокият измежду тях, според статистиките. От древни времена фиордът е бил важна транспортна артерия, като през него са пренасяли земеделски продукти, плодове и риба между Берген и Согн.

 
Друг известен норвежки фиорд е Geirangerfjord, който е дълъг 15 км и заобиколен от живописни ферми, кацнали в планината.
 
Прекарайте време и в някое от селата, сгушени около фиордите. Balestrad, Fjærland, Vik и Leikanger, например, имат интересна култура и история, които заслужават внимание. Fjærland може да предложи музей на ледниците, а градчето Flåm е известно с възможност да практикувате различни екстремни спортове като каране на каяк, колело или преходи в планината.
 
Норвегия има с какво да ви изненада, посетете я! 🙂