Долината на сиренето: Гауда, Холандия

Долината на сиренето: Гауда, Холандия

Йоана Христова   12.1
 
 
Какво изниква в съзнанието ви, когато мислите за холандска храна? Прясна риба от Северно море… или може би огромни и примамливи пити от традиционното твърдо холандско сирене гауда (Goudse kaas)?
 
Но знаете ли, че названието „гауда“ идва от едноименния град Гауда, който е дал името си на вкусния холандски деликатес?

Сиренето гауда се правело в Холандия още през VI век в провинциални села и ферми, а от XVII век натам градчето Гауда се превръща в местния център на търговия с тези сирена.

Открийте Долината на сиренето

 

Къде се намирала Долината на сиренето? Между Амстердам, Ротердам, Хага и Утрехт.

Удобно разположена в близост до най-големите холандски градове, посещението на Долината на сиренето не изисква голямо отклонение от основните туристически маршрути.

Отделете й време и посетете музея на сиренето гауда и легендарните местни пазари за сирена (с възможност за дегустация!). Не пропускайте и театралните представления, посветени на историята на традиционното холандско сирене.

 

Четири области

 

Долината на сиренето е представена от четири области:

 

Gouda [ˈɣʌu̯daː]

 

Сирената, които се произвеждат в района, boerenkaas, Noord-Hollandse Gouda и Gouda Holland имат защитен географски статус. Това означава, че могат да бъдат произвеждани само в Холандия, като се използва мляко от холандски крави, хранени с определен сорт трева. Местният пазар за сирене се провежда в четвъртък от април до август.

Bodegraven-Reeuwijk [ˌboːdəɣraːvə(n) ˈreːuʋɛik]

 

Още един известен от Средновековието център за търговия на сирене, където можете да намерите музей на сиренето и дори красив монумент на сиренето, издигащ се на централния градски площад.

Woerden [ˈʋuːrdə(n)]

 

Сиренето определено е на почит и в този холандски град. Известният градски пазар на сирене се провежда всяка събота на централния площад от средата на април до средата на август.

 

 

Krimpenerwaard

 

Разположен на юг от Гауда, това е спокоен район, където живеят кравите, чието мляко бива използвано за направата на популярните местни сирена.

Ако ви допада идеята да разпуснете в холандската провинция, хващайте багажа и тръгвайте към Долината на сиренето. След като опитате първото парче сирене, със сигурност ще искате да ми благодарите за съвета! 🙂