Датският ключ към щастието: hygge

Датският ключ към щастието: hygge

Йоана Христова   04.

 

След като научихме повече за норвежката рецепта за щастие, се отправяме към съседна Дания, за да разберем какво носи радост на датчаните.

Нека разгледаме датската философия, която набра популярност по целия свят – hygge. Настанете се удобно и да започваме.

 

Какво е hygge?

 

Hygge може да бъде много неща. Група близки приятели, които си бъбрят около камината с чаша вино в ръка в студен зимен ден. Или съботен ден у дома, прекаран с хубава книга и чаша топъл шоколад. Hygge е и спокойна вечер, посветена на хубава музика и ароматни свещи, а защо не и любимото ви сладко изкушение.

С други думи, hygge е нещо повече от уют. Понятието реферира към цялостна житейска философия, чийто фокус е търсенето на начини да се насладим на малките неща и отдалечим от ежедневните грижи и проблеми.

Откъде идва думата hygge?

 

Интересно е да се отбележи, че думата идва от норвежки език, като започва да се среща в датския към края на 18-ти век. Датчаните прегръщат концепцията и започват да я практикуват в най-различни ситуации.

Hygge през цялата година

 

Датчаните практикуват hygge целогодишно, независимо от времето. През лятото то може да се изразява в пикник на слънце в парка, барбекю с приятели или разходка сред природата с колело. Всички тези дейности могат да са много уютни и приятни, просто следвайте примера на датските си приятели.

 
Зимата пък си има свой собствен чар, особено периода преди Коледа. Датчаните обичат да разнообразяват дългите тъмни зимни нощи с ароматни свещи, греяно вино и меки одеяла, под които да се топлят. А защо не и среща в дома на приятел, където да си приготвите курабийки и да изплетете шал заедно (да, датчаните намират плетенето за много hyggelig).
 

Hygge в Дания

 

Ако планирате посещение в Дания, сигурно се питате къде можете да преживеете hygge. Това може да е трудна задача, защото понятието обикновено се свързва с уюта на дома или пък присъствието на стари приятели.

 

И все пак може да опитате да го постигнете докато вечеряте в един от романтичните датски ресторанти, осветени от меката светлина на множество свещи. Или пък докато се разхождате с приятели по ветровитите датски плажове по западното крайбрежие на Ютландия. Да не забравяме и възможността да се позабавлявате и насладите на слънчев ден в увеселителния парк Тиволи в Копенхаген. Също така, разходка около Nyhavn, в комбинация с чаша горещо кафе или пък студена бира могат да са доста hyggelig.

Споделете вашите моменти на hygge

 

Кога беше последният път, когато изпитахте истинско hygge? В Дания или във вашия дом? Споделете в коментарите.

Ако пък ви се иска да научите благозвучния датски език и да изпитате датските моменти на щастие от първо лице, разгледайте нашите курсове.